Balkan Ülkeleri İnceleme ve Kültür Gezilerine Bir Yenisi Daha Eklendi

Bölümümüz Coğrafya Eğitimi ve Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri ve öğretim üyelerinden oluşan bir grup, 19-23 Nisan 2024 tarihleri arasında Romanya ve Bulgaristan'da inceleme ve kültür gezisinde bulundu. Kültür gezisi kapsamında öncelikle Romanya'nın başkenti Bükreş'ten başlayarak bu şehrin tarihi ve kültürel destinasyonları ve Bükreş Türk Şehitliği ziyaret edildi. İkinci gün Peleş Sarayı ziyaret edildikten sonra Transilvanya bölgesinin en önemli çekim merkezleri olan Bran ve Braşov’un tarihi ve kültürel mirasının yerinde görülmesi sağlandı.  Bulgaristan’a geçildikten sonra Rusçuk’ta Tuna Nehri kıyısında bu nehrin özellikleri, etkileri ve nehir taşımacılığındaki yeri üzerine duruldu. Ruscuk’tan Şumnu’ya geçilerek Şerif Halil Paşa Camii ziyaret edildi. Arkasından Varna’ya ulaşılarak bu şehrin tarihi ve arkeolojik destinasyonları ziyaret edildi ve deniz turizminde aldığı mesafe yerinde görüldü. Son olarak; Nessebar ve Burgaz şehirleri ziyaret edilerek Dereköy sınır kapısından ülkemize giriş yapıldı.

Bu kültür gezisi sayesinde öğrenciler, ziyaret edilen yerlerde tarihî ve kültürel açıdan zengin destinasyonları görme, bilgi ve farkındalıklarını genişletme şansı yakaladılar. Özellikle, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin bir arada bulunması, sosyal ve akademik etkileşimin güçlenmesine ve bilgi paylaşımının artmasına olanak tanıdı. Gezi süresince yeri geldikçe Romanya ve Bulgaristan’ın fiziki, beşeri ve iktisadi coğrafyasına dair değerlendirmelerde de bulunuldu. Kültür gezisinin gerçekleşmesine katkıda bulunan tüm paydaşlara çok teşekkür ederiz. Gelecek öğretim yılında da yurt dışına yönelik benzer çalışmalara devam edilmesi öngörülmektedir.