TÜBİTAK Yaz Bilim Kampı – 2018 “Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk”

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarından Öğr.Gör. Arzu BAYINDIR tarafından hazırlanan ve proje yürütücülüğünü yaptığı “Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” Yaz Bilim Kampı – 2018 TÜBİTAK projesi kabul edilmiştir.

TÜBİTAK 4004 kodlu Bilim Ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamında Üniversitemiz  Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarından Öğr.Gör.Arzu BAYINDIR’ın yazdığı ve proje yürütücülüğünü yaptığı “Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” Yaz Bilim Kampı – 2018 projesi kabul edilmiştir.

Ortaokul 6.sınıfa devam eden, haziran 2018 tarihi itibariyle  7. sınıfa geçmiş, akademik başarıları yüksek 12 yaş çocukların çalışma grubu olarak hedeflendiği Yaz Bilim Kampı projesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi girişimi, Çanakkale Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Özel Koleji, Manisa Soma Kaymakamlığı ve Soma İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri (Soma madeninde çalışan ve maden kazasında  yitirdiğimiz kişilerin çocukları) ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu, İstanbul Darüşşafaka Eğitim Kurumu, Genelkurmay Personel Dairesi Başkanlığı işbirliğine dayalı olarak  planlanmıştır.

        2007 yılından bu yana 10.su gerçekleşecek olan kamp programının içerikleri yenilenerek program hazırlıkları tamamlanmıştır. Bilim Kampının amacı, 7. sınıfa geçmiş katılımcı öğrencilerin fen ve sosyal bilimler alanlarına yönelik; popüler bilimle tanışmalarını, yaşamla içi çeliğini tanımalarını, bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu gerçeği ile bilimsel farkındalıklarını sağlamaktır. Bilimin yaşamımız üzerine etkilerini ve bilimin yaşamımızı nasıl doğru yönlendirdiğini sezdirmektir

              Bu amaç doğrultusunda öğrencilere; bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişimlerine uygun olarak farklı disiplin alanlarına yönelik hazırlanan etkinliklerle tanışmaları sağlanacak; bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu verilmeye çalışılacaktır. Kamp etkinlikleri ana merkezi Çanakkale Özel Kolej Yerleşkesi olup, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu ve Dardanos Yerleşkeleri, Çanakkale ilinin doğal ve kültürel kaynaklı eğitim ortamları eğitsel amaçlı kullanılarak öğrencilerde farkındalık yaratılmaya çalışılacaktır. Bu anlamda derslik, işlik ve laboratuvarlar yanında, doğanın kendisi, müzeler, Astrofizik Araştırma Merkezi Ulupınar Gözlemevi, orman alanları, arkeolojik kazı alanları birer eğitim ortamı olacaktır. Gözleme, sorgulamaya ve yaparak yaşayarak öğrenmeye dayalı bir yaklaşım ön planda tutulacaktır.

        Proje ekibi; alanlarında uzman, benzer projelerde çok fazla deneyimi olan özellikle farklı üniversitelerden öğretim elemanlarıyla işbirliğine giderek oluşturulmuştur. (Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi,  İnönü Üniversitesi, TÜBİTAK MAM, Kıbrıs İlim Üniversitesi,  Milli Eğitim Bakanlığı)

Üniversitemiz ve farklı üniversitelerden öğretim elemanları tarafından yürütülecek program etkinlikleri, 02- 21 Temmuz 2018 tarihleri arasında konaklamalı (PARİON HOTEL), 6'şer günlük  programlarla üç dönem olarak Çanakkale’de gerçekleştirilecektir. Kampa seçme kriterleri doğrultusunda belirlenen  120 öğrenci katılacaktır.

PROJE EKİBİ; Öğr.Gör. Arzu BAYINDIR( ÇOMÜ- Proje Yürütücüsü), Doç.Dr. Betül TİMUR (ÇOMÜ- Uzman), Doç.Dr. Muzaffer ÖZDEMİR (ÇOMÜ-Uzman), Dr. Öğr. Üyesi M.Aydın BAŞAR (ÇOMÜ-Uzman), Prof.Dr. Abdullah SOYKAN ( Balıkesir Ün.-Eğitmen), Prof.Dr.Ali İŞMEN (ÇOMÜ-Eğitmen), Prof.Dr. Osman DEMİRCAN ( ÇOMÜ Em. Öğr. Üyesi-Eğitmen), Doç.Dr.Hanife GENÇ (ÇOMÜ-Eğitmen),  Doç.Dr. Sevnur MANDACI (TÜBİTAK MAM – Eğitmen),Doç.Dr. Tuncay ÖZDEMİR (İnönü Ün. –Eğitmen), Dr. Öğr. Üyesi Elmaziye TEMİZ

(ÇOMÜ-Eğitmen), Dr. Öğr.Üyesi Hayrettin PARLAKYILDIZ( KKTC İlim Ün.- Eğitmen), Dr.Öğr. Üyesi H.Yılmaz KÜÇÜKÖNCÜ (ÇOMÜ-Eğitmen), Dr. Öğr.Üyesi Umut EROĞLU (ÇOMÜ-Eğitmen), Dr.Öğr.Üyesi Veysel TOLUN (ÇOMÜ- Eğitmen), Öğr.Gör. Pınar İŞMEN ( ÇOMÜ- Eğitmen), Öğr.Gör. Necmi TEKİN ( ÇOMÜ-Eğitmen), Öğr.Gör. Gökhan BAYRAM ( ÇOMÜ- Eğitmen), Dr. Gülşah KURTOĞLU (ANKARA Özkan Erdek Mesl. Eğ. Mer.-Psikolojik Danışman), Dr. Mesut KILINÇ ( Çocuk Hastalıkları Uzm.), Öğr. Ercan PEHLİVAN (MEB Okul Müd. Koordinatör-Rehber), Öğr. Müge PEHLİVAN (MEB Okul Müd. Yard. Koordinatör-Rehber), Fen Bil. Öğr. Didem KESGİN(Rehber), Fen Bil. Öğr. Halil SAYIT( Rehber), Bilg.Tekn. Öğr. Yahya DOĞAN( Çanakkale Özel Kolej -Rehber), Yazar  Rahmi AYDEMİR (Rehber), Elveda CAN ( TÜBİTAK Anne).

Proje Danışmanları: Prof.Dr. Salih Zeki GENÇ, Prof..Dr. Dinçay KÖKSAL, Prof.Dr. Osman DEMİRCAN, Prof.Dr. Çavuş ŞAHİN