TÜBİTAK “Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” Yaz Bilim Kampı – 2022 Projesi Başladı.

.

TÜBİTAK Bilim Ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin  “Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” Yaz Bilim Kampı – 2022 projesi proje ekibi etkinlik hazırlıkları çalışma toplantısı Parion Hotel’de yapıldı ve 1.dönem 01-07  Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan  kamp etkinlikleri uygulanmaya başlandı

Proje yürütücüsü ÇOMÜ Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Arzu Bayındır’ın geçmiş dönemlere ait kamp görsellerine ilişkin bir sunum ve TRT Çocuk kamp belgeselinin paylaşımının ardından   kampın, 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında 16. dönem çağrısı olduğunu ve Çanakkale’de düzenlenen kampın 11. kez TÜBİTAK tarafından en fazla  desteklenen sürdürülebilir proje olduğunu ifade etti. 01-14 Ağustos 2022 tarihleri arasında 2 dönem halinde gerçekleşeceğini söyledi.

Projenin 1. Dönem katılımcı grubu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na kayıtlı  şehit ve gazi çocukları ve Çanakkale il ve ilçelerinde öğrenim gören 2022 haziran ayı itibari ile 7.sınıfa geçmiş 24 öğrenci oluşturmaktadır. 

Bayındır Yaz Bilim Kampı projesinin  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  girişimi, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü,  Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı,  Çanakkale İl Kültür Turizm MüdürlüğüÇanakkale Orman Bölge MüdürlüğüÇanakkale Özel Koleji, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıİstanbul Darüşşafaka Eğitim Kurumu, işbirliğine dayalı olarak    işbirliği ile planlandığını, pandemi sürecinde her türlü korunma önlemlerinin alınarak, küçük gruplar oluşturularak çalışılacağını ve tüm öğrencilerin kamp boyunca Altınlar Sigorta tarafından sigortalanacağını ifade etti.

 Ayrıca Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Kale Grup, Doğanlar Yatırım Holding, Jeotermal Enerji Kaynaklarını Araştırma Vakfı,  Doğan Jeotermal Grup ve 17 Zeytinyağı Fabrikası tarafından sunulan uzman desteği  projeye işlevsellik ve popüler bilim farkındalığı katacaktır dedi.

Bilim Kampının amacının, hazırlanan etkinliklerle 7. sınıfa geçmiş katılımcı öğrencilerin fen ve sosyal bilimler alanlarına yönelik popüler bilimle tanışmalarını, yaşamla içi çeliğini tanımalarını, bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu gerçeği ile bilimsel farkındalıklarını sağlamaktır. Bilimin yaşamımız üzerine etkilerini ve bilimin yaşamımızı nasıl doğru yönlendirdiğini sezdirerek bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğunu anlamalarını sağlamak olduğunu, kamp etkinlikleri ana merkezinin Çanakkale Özel Kolej Yerleşkesi olup, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi, Çanakkale ilinin doğal ve kültürel kaynaklı eğitim ortamları eğitsel amaçlı kullanılarak öğrencilerde farkındalık yaratılmaya çalışıldığını ifade etti..

Toplantı yıllardır bu projenin bir parçası olan ve benzer projelerde çok fazla deneyimi olan farklı üniversitelerden öğretim elemanlarıyla işbirliğine giderek oluşturulan, alanlarında uzman  öğretim elemanlarının projede görev aldığını ifade etti.

Öğrencilerin kampa kabulü sonrası, kamp programı tanıtımı, kamp kuralları ve kamp doktoru Opr.Dr. Celal Karakaş’ın kampta birlikte yaşamla ilgili sağlık kuralları hakkında bilgilendirmeleri ile devam etti.

Bilim Kampı Öğrencileri ilk güne “Gökbilim Atölyesi Gökyüzü, Gezegenler ve Ay; Büyülü Bir Masal” teması ile başladı. Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nde Öğretim üyesi Prof.Dr. Faruk Soydugan ile; Gezegen keşifleri ve yeni dünya arayışları; güneş sistemi dışında, başka yıldızların etrafında yer alan ötegezegenlerin nasıl keşfedildikleri, yapı ve özellikleri, Dünya’ya benzer gezegenlerin nasıl araştırıldığı ve şu ana kadar Dünya’ya benzer olduğu düşünülen gezegenler ve özelliklerini popüler dille sorgularken, “Yıldızlardan Gelenler” etkinliği ile Işıkla gelen bilgilerle anlaşılmaya çalışılan; molekül bulutlarında yaşamlarına başlayan yıldızların doğum, yaşam ve ölüm aşamaları ve  ışıkla gelen bilgiyi, şifreyi çözmeye çalıştılar. Dr. Halil Çetinkaya eğitmenleri ile güneş saatlerini yapıp, güneş saatinde zamanı  hesapladılar. Dr.Öğretim Üyesi Mehmet Tüysüz ile gök atlası yaparak, Teleskopla ay ve gökyüzü gözlemlerinde bulundular;Gökyüzü, Gezegenler ve Ay; Büyülü Bir Masal dediler.

İkinci gün, Proje Uzmanlarından Doç.Dr. Muzaffer Özdemir ile “Roket gibi kozalaklar; orman yangınlarında tuzaklar”   dediler ve su roketi yaptılar. Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr.Abdullah Soykan ile “Küresel iklim değişikliği doğa ve aynalar; anıt ağaçlar, endemik bitkiler” etkinliği, dürbün gözlemleri ve aynalarla doğada dans ile öğrenirken eğlendiler.

Prof.Dr.Hanife Yandayan Genç  e Dr M.Ali Gündoğdu ile Tarladan soframıza zeytinin serüveni  dediler çevre dostu sürdürülebilir tarımsal mücadele yaklaşımlarına yönelik uygulama araçları yaptılar. Çevre dostu sürdürülebilir tarımsal bir dönüşümle markalaşan ürünler zeytinyağı fabrikasında uygulamalarda bulundular. Maddelerin başka şekilde kullanımını ve nitelikli yağ özelliklerine yönelik tadımla deneyimlediler. Ve marka yaratmaya yönelik slogan ve etiket oluşturdular. 

Dr. Öğretim Üyesi Umut EROĞLU ile “Genç enerji programı bilim ve yenilenebilir enerji ile sürdürülebilir geleceğe doğru  yolculuk; rüzgar ve jeotermal enerji kaynaklarını popüler bilim bakış açısıyla sorguladılar, Başarılı bir girişimcilik öyküsü; dediler ve yerel markalar Doğanlar Holding ve Kale Grup markalaşma öykülerini tanırken kendilerinin girişimci olabilmek için sahip oldukları potansiyelleri hakkında farkındalık ve duyarlılıklarını geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptılar.  Girişimcilik, yaratıcılık, risk, inovasyon, sorun çözme, markalaşmak, tasarım ve kalite kavramları ile tanıştılar  “Girişimcilik;  hayallerim, tasarladıklarım  ve ben”  dediler yenilenebilir enerji, mobilya tasarım ve ev döşemeleri ve havacılık sanayi ile ilgili olarak bir ürün tasarladılar.

Üçüncü gün Dr. Öğretim Üyesi Veysel Tolun ile “Mitoloji ve Truva’ya Yolculuk” dediler. Troya’yı Troya’da mitolojik  tarihe yolculuk yaparak,yaşayarak öğrendiler. Troya Müzesinde eserleri ara-bul oyunları ile kendileri buldular,tanıdılar. Çanakkale Özel Koleji!nin bahçesindeki sunni kazı alanında küçük arkeologlar oldular, eserler bulup, envanter fişlerini oluşturdular. Çanakkale Belediyesi Seramik Müzesi’nde Öğr.Gör.Necmi Tekin eğitmenleri ile Çarkta seramik eserler oluşturdular. Akşam etkinliklerinde “Mısırlarımız patlasın, filim başlasın” dediler. Troya Filmini izlediler ve  strateji sebep ve sonuç kavramlarını tartıştılar.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve Proje danışmanlarından Prof.Dr. Salih Zeki GENÇ 1.Dönem katılımcı öğrencileri Seramik Müzesi etkinlik alanında ziyaret ederek, keyifli bir sohbet ile etkinliklerine katıldı.

I. Dönem kamp etkinlikleri 07 Ağustos 2022 Pazar günü kamp etkinlikleri sertifika töreni son bulacak.

II.Dönem öğrenci grubu 08-14 Ağustos tarihlerinde Darüşşafaka Eğitim Kurumu öğrencileri,

2020 İzmir depremini yaşayan ve etkilenen öğrenciler ile  Çanakkale il ve ilçelerindeki öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilecektir.