“Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” Yaz Bilim Kampı – 2022 TÜBİTAK Projesi I. Dönem Sertifika Töreni

.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarından Öğr.Gör. Arzu BAYINDIR tarafından hazırlanan ve proje yürütücülüğünü yaptığı “Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” Yaz Bilim Kampı – 2022  TÜBİTAK projesi I. Dönem sertifika töreni 7.Ağustos 2022 tarihinde PARİON Hotel’ de gerçekleştirildi.

Proje yöneticisi Öğr.Gör.Arzu BAYINDIR;  projenin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi girişimiÇanakkale Valiliği ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Çanakkale Özel Koleji, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Darüşşafaka Eğitim Kurumu, işbirliğine dayalı olarak  planlanmıştır. Kamp programının  01- 14 Ağustos 2022 tarihleri arasında konaklamalı (PARİON HOTEL), yedişer günlük  programlarla iki dönem olarak Çanakkale’de gerçekleştirildiğini I. Dönemin 01- 07 ağustos 2022 tarihleri arasında   şehit ve gazilerimizin çocukları ile  Bayramiç, Çan, Ezine, Eceabat, Lapseki, Gelibolu, Merkez, Merkez Köy, YİBO Akçakoyun,  Yenice ilçelerinde öğrenim gören 12 yaş grubu 24 öğrencinin  katılımı ile sona erdiğini ifade etti.

Proje TÜBİTAK 4004 kodlu Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programının 16. Yılında 11. kez desteklenerek sürdürülebilirliğini koruyan, yaygın etki bakımından en fazla öğrenci kitlesine ulaşan projedir dedi.

Kampın I. Dönemi sonunda düzenlenen programda konuşan proje yürütücüsü Öğr. Gör. Arzu Bayındır, projede kamp etkinliklerinde yaş grubu dikkate alınarak ana yerleşkenin Çanakkale Özel Koleji olduğunu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu, Dardanos  ve Anafartalar Yerleşkelerinin tüm eğitim alanları ile  Çanakkale ilinin doğal ve kültürel kaynaklı eğitim ortamları, Troya Müzesi, Çanakkale Belediyesi Seramik Müzesi, Çanakkale Orman Bölge  Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi eğitsel amaçlı kullanılarak öğrencilerde farkındalık yaratılmaya çalışıldığını. Bu anlamda derslik, işlik ve laboratuvarlar yanında, doğanın kendisi, müzeler, Astrofizik Araştırma Merkezi Ulupınar Gözlemevi, orman alanları, arkeolojik kazı alanlarının birer eğitim ortamı olarak kullanıldığını. Gözleme, sorgulamaya ve yaparak yaşayarak öğrenmeye dayalı bir yaklaşım ön planda tutulmaktadır. Proje ekibi; alanlarında uzman, benzer projelerde çok fazla deneyimi olan özellikle farklı üniversitelerden öğretim elemanlarıyla işbirliğine giderek oluşturulmuştur. (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Kültür Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Kıbrıs İlim Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi,  Milli Eğitim Bakanlığı) dedi.

Programa,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim elemanları, proje ekibi, pek çok akademisyen ve öğrenci velileri katıldı.

Proje yürütücüsü Öğr. Gör. Arzu Bayındır, kampın I. Dönemini de başarıyla gerçekleştirmenin ve özellikle minnet borcu duyduğumuz gazi ve şehit çocuklarımızı bu programda ağırlamanın mutluluk ve onurunu yaşadıklarını ifade etti. Amaçlarının öğrencilerde bilim farkındalığı kazandırmak, bilimle ve popüler bilim ile tanıştırmak, bilimi sevmelerini sağlamak, bilimin her dakika yanımızda olduğunu hissettirmek ve yaşamlarında problem çözme, analiz ve sentez yapabilme düşünsel becerilerinin de geliştirilmesi olduğuna yer verirken konuşmasına; “Bizlere bu imkanı sağlayan özellikle geleceğimiz genç nesillerini önemseyen TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu)’a, bizi  daima destekleyen üniversiteme ve sayın rektörümüz Prof.Dr.Sedat MURAT’a, Rektör Yardımcılarımıza, Çanakkale Valimiz Sayın İlhami AKTAŞ’a, yıllardır bilim kamplarını gönülden  destekleyen Çanakkale Milletvekillerimiz Sayın Muharrem ERKEK ve  Sayın Jülide İSKENDEROĞLU’na; proje destekçimiz Çanakkale Belediyemize ve Sayın Belediye Başkanımız Ülgür GÖKHAN’a, kampa büyük katkıları olan  ve yakinen ilgilenen Belediye Başkan Yardımcılarımız  Rebiye ÜNÜVAR’a, Kültür Turizm Müdürümüz Murat YILMAZ’a, Troya’ Müzesi Müdürü Rıdvan GÖLCÜK ve müze çalışanlarına, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğümüze, sayın müdürümüz Enver DEMİRCİ ve Orm.Yük.Müh. Tuncay IŞIK’a bizi kamp alanı etkinliklerimizde yalnız bırakmayan bizzat ziyaret eden sayın Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Salih Zeki GENÇ’e, Çanakkale ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, fakülteme, proje danışmanlarımıza, hiç tereddüt etmeksizin Çanakkale Koleji’nin kapılarını çocuklarımız için ardına kadar açan ve öğrenci konaklamalarımızda kolaylıklar sağlayarak çocuklarımızı böyle bir otelde ağırlanmasına vesile olan sayın Özgür KARAKAŞ’a, öğrencilerimizin sigortalanmasını üstlenen Sayın Nadide ALTIN’a, Çanakkale Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüklerimize, koordinatörlük görevini yüklenen Özgür ERDOĞAN’a, Uzman desteği sağlayan Kale Grup, ve 17 Zeytinyağı Fabrikasına, kampın mimarı tüm proje ekibi arkadaşlarıma, sevgili öğrencilerimiz ve velilerimize, projenin yaygın etkisine destek sunan kampın ulusal ve yerel alanda halkımızla buluşmasını sağlayan siz değerli basın mensubu arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Öğrencilerimizin yolunun daima bilimle aydınlanması, yaşamlarında bilimin  ve bilimsel düşüncenin rehber olması dileklerimle saygılarımı sunarım.” diyerek bitirirken öğrencilere sertifikaları ve kamp boyunca yapmış oldukları etkinliklerin yer aldığı bir görselin  sunumu ve kamp pastasının kesimi, TÜBİTAK Yaz Bilim Kampı, İzmir Marşı, , Memleketim şarkılarının öğrenciler tarafından coşkuyla söylenmesi  ve geniş katılım ile sona erdi.

PROJE EKİBİ; Öğr.Gör. Arzu BAYINDIR( ÇOMÜ- Proje Yürütücüsü), Prof.Dr. Betül TİMUR (ÇOMÜ- Uzman), Doç.Dr. Muzaffer ÖZDEMİR (ÇOMÜ-Uzman), Prof.Dr. Abdullah SOYKAN ( Balıkesir Ün.-Eğitmen), Prof.Dr.Ali İŞMEN (ÇOMÜ-Eğitmen), Prof.Dr.Alper Şener ( İzmir Katip Çelebi Ün.- Eğitmen), Prof.Dr. Çavuş ŞAHİN,( ÇOMÜ Eğitmen), Prof.Dr. Faruk SOYDUGAN (ÇOMÜ-Eğitmen), Prof..Dr.Hanife Yandayan GENÇ (ÇOMÜ-Eğitmen), Doç.Dr. Emre ÖZELKAN (ÇOMÜ- Eğitmen), Doç.Dr.Sevnur MANDACI ( TÜBİTAK MAM Em.Öğr. Üyesi), Dr. Öğr. Üyesi Elmaziye TEMİZ,(ÇOMÜ-Eğitmen), Dr. Öğr. Üyesi Halil ÇETİNKAYA (ÇOMÜ- Eğitmen), Dr. Öğr.Üyesi Hayrettin PARLAKYILDIZ( KKTC İlim Ün.- Eğitmen), Dr. Öğr. Üyesi M.Aydın BAŞAR (ÇOMÜ-Eğitmen), Dr.Öğr.Üyesi Mehmet TÜYSÜZ(ÇOMÜ- Eğitmen),  Dr.Öğr.Üyesi Umut EROĞLU (ÇOMÜ-Eğitmen), Dr.Öğr.Üyesi Veysel TOLUN (ÇOMÜ- Eğitmen), Öğr.Gör. Pınar İŞMEN ( ÇOMÜ- Eğitmen), Öğr.Gör. Necmi TEKİN ( ÇOMÜ-Eğitmen), Öğr. Ercan PEHLİVAN (MEB Biga Kemer İÇDAŞ İlkokulu Müd. Koordinatör-Rehber), Öğr. Müge PEHLİVAN (MEB Biga Gümüşçay Ortaokulu Müd. Yard. Koordinatör-Rehber), Burcu KÖSE ( Çanakkale Özel Kolej- Reh. Ve Psi. Dan.),Uzm.Opr.Dr. Celal KARAKAŞ, Müzik Öğr. Çiğdem Kırcıoğlu (MEB Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi- Eğitmen), Müzik Öğr. Tansu Kırcıoğlu (MEB Keşan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi- Rehber), Bilg.Tekn. Öğr. Yahya DOĞAN( Çanakkale Özel Kolej -Rehber), Bilg.Tekn. Öğr. Cafer Ahmet ÇINAR( Çanakkale Özel Kolej -Rehber),Melis DURUSOY( Eğitim Uzm.-Rehber),  Elveda CAN ( TÜBİTAK Anne).

Grup Lideri- Rehber : Ceren DİRLİK, Emrehan ATA, Firdevs TEMEL, Merve AKAR, Muhammed Talha ÇAKIR, Nursultan ERTUĞRUL, Zümray ŞENÖZEN

Proje Danışmanları: Prof.Dr.Salih Zeki GENÇ (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi), Prof.Dr. Çavuş ŞAHİN (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Prof..Dr. Dinçay KÖKSAL(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi), Prof.Dr. Osman DEMİRCAN (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi), Prof.Dr. Rauf YILDIZ (Kültür Üniversitesi).