ÇOMÜ, TÜBİTAK 1001 KUTUP Özel Çağrısında Disiplinlerarası Projesiyle Destek Kazandı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Derya GİRGİN yürütücülüğünde hazırlanan KAMAG 124G038 numaralı "Yeni Nesil Bir Afet Olarak İklim Değişikliğinin Türkiye’ye Yansımaları: Disiplinlerarası Bir Araştırma" başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 programı kapsamında KUTUP özel çağrısı altında desteklenmeye hak kazandı.
Proje erken yaşta kutup bilinci ve iklim farkındalığı oluşturmayı amaçlamaktadır. Proje, küresel ölçekte artan hava kökenli afetler, kutup bölgelerinde meydana gelen çevresel değişimler ve buzulların erimesi gibi krizlerin erken yaşlarda anlaşılmasını hedeflemektedir. Projede özellikle Türkiye’deki erken öğrenim çağındaki öğrenciler için geliştirilecek özel bir iklim değişikliği farkındalık programı ile hem çevreye duyarlılık hem de küresel sorumluluk bilinci kazandırılması amaçlanıyor.
Disiplinler arası bilimsel katkı ile 20 ay sürecek bu kapsamlı proje, eğitim bilimlerinden sağlığa, fen eğitiminden afet yönetimine kadar farklı disiplinlerden akademisyenlerin iş birliğinde yürütülecektir. Proje hem nitel hem de nicel yöntemlerin harmanlandığı çok katmanlı bir araştırma deseniyle iklim değişikliğinin halk sağlığı ve insani güvenlik üzerindeki etkilerini görselleştirmeyi ve somutlaştırmayı hedeflemektedir.
Proje ekibinde 8 akademisyen ile birlikte MEB’den uzman danışman da yer almaktadır. Ayrıca, yüksek lisans ve doktora düzeyinde üç bursiyer projede aktif görev alacaktır.
Proje Ekibi: 
Yürütücü: Doç. Dr. Derya GİRGİN- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü EPÖ ABD
Araştırmacılar: 
Doç. Dr. Ercan AKŞİT- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Kardiyoloji ABD
Doç. Dr. Ebru CAYMAZ- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü AYAY ABD
Doç. Dr. Eylem YALÇINKAYA ÖNDER- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü FBE ABD
Doç. Dr. Fuat ELKONCA- Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ABD
Doç. Dr. Serkan DEMİR- İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü EPÖ ABD
Dr. Öğretim Üyesi İsmail SATMAZ- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü EPÖ ABD
Dr. Öğretim Üyesi Işıl DENİZ ALIRAVCI- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD
Danışman: 
Dr. Kader ARKAN SEZGİN- MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Daire Başkanı
Proje kapsamında elde edilecek bilimsel çıktılar; ulusal ve uluslararası çalıştaylar, bilimsel makaleler, sosyal medya içerikleri ve özel bir web sitesi ile geniş kitlelerle paylaşılacak. Ayrıca, 2032 yılında düzenlenmesi planlanan V. Uluslararası Kutup Yılı’na katkı sunulması hedeflenmektedir.
Proje ile katkı sağlanan alanlar:
•    İklim değişikliği ve kutup araştırmalarında farkındalık kazandırılması,
•    Temel eğitimde disiplinlerarası öğrenme modellerinin geliştirilmesi,
•    Sürdürülebilir çevre ve afet bilinci geliştirilmesi,
•    Genç araştırmacıların yetiştirilmesidir.
Bu proje, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin iklim krizi, sürdürülebilir çevre ve afet yönetimi gibi küresel meselelerde sorumluluk alan bir üniversite olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.