TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin “Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” Yaz Bilim Kampı – 2025 projesi 1.dönem 07-13 Temmuz 2025 tarihleri arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na kayıtlı şehit ve gazi çocukları ve Çanakkale il ve ilçelerinde öğrenim gören 2025 haziran ayı itibari ile 7.sınıfa geçmiş 24 öğrenci ile kamp etkinlikleri uygulanmaya başlandı.
Bayındır, Yaz Bilim Kampı projesinin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi girişimi, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Çanakkale Özel Koleji, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Darüşşafaka Eğitim Kurumu, JEVAK (Jeotermal Enerji Kaynakları Araştırma ve Değerlendirme Vakfı ), Uluova Çiftliği, 17 Zeytinyağı Fabrikası işbirliğine dayalı olarak planlandığını, ve tüm öğrencilerin kamp boyunca Mustafa Kılıç Sigorta tarafından sigortalanacağını ifade etti.
Ayrıca Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü uzmanları, Uluova Çiftliği girişimcisi Mehmet Akif Hut, Jeotermal Enerji Kaynaklarını Araştırma Vakfı Başkanı Mehmet Ali Doğan, 17 Zeytinyağı Fabrikası girişimcisi Gizem YEŞİL tarafından sunulan uzman desteği projeye işlevsellik ve popüler bilim farkındalığı katacaktır dedi.
Bilim Kampının amacının, hazırlanan etkinliklerle 7. sınıfa geçmiş katılımcı öğrencilerin fen ve sosyal bilimler alanlarına yönelik popüler bilimle tanışmalarını, yaşamla iç içeliğini tanımalarını, bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu gerçeği ile bilimsel farkındalıklarını sağlamaktır. Bilimin yaşamımız üzerine etkilerini ve bilimin yaşamımızı nasıl doğru yönlendirdiğini sezdirerek bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğunu anlamalarını sağlamak olduğunu, kamp etkinlikleri ana merkezinin Çanakkale Özel Kolej Yerleşkesi olup, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi, Çanakkale ilinin doğal ve kültürel kaynaklı eğitim ortamları eğitsel amaçlı kullanılarak öğrencilerde farkındalık yaratılmaya çalışıldığını ifade etti.
Toplantı yıllardır bu projenin bir parçası olan ve benzer projelerde çok fazla deneyimi olan farklı üniversitelerden öğretim elemanlarıyla işbirliğine giderek oluşturulan, alanlarında uzman öğretim elemanlarının projede görev aldığını belirtti.
Öğrencilerin kampa kabulü sonrası, kamp programı tanıtımı, kamp kuralları ve kamp doktoru Uzm..Dr. Mesut KILINÇ’ın kampta birlikte yaşamla ilgili sağlık kuralları hakkında bilgilendirmeleri ile devam etti.
Bilim Kampı Öğrencileri ilk güne “Gökbilim Atölyesi Gökyüzü, Gezegenler ve Ay; Büyülü Bir Masal” teması ile başladı. Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nde Öğretim üyesi Prof.Dr. Faruk Soydugan ile; Ötegezegen keşifleri ve yeni dünya arayışları; güneş sistemi dışında, başka yıldızların etrafında yer alan ötegezegenlerin nasıl keşfedildikleri, yapı ve özellikleri, Dünya’ya benzer gezegenlerin nasıl araştırıldığı ve şu ana kadar Dünya’ya benzer olduğu düşünülen gezegenler ve özelliklerini popüler dille sorgularken, “Yıldızların Yaşamları” etkinliği ile ışıkla gelen bilgilerle anlaşılmaya çalışılan; molekül bulutlarında yaşamlarına başlayan yıldızların doğum, yaşam ve ölüm aşamaları ve ışıkla gelen bilgiyi, şifreyi çözmeye çalıştılar. Dr. Mehmet Tüysüz eğitmenleri ve H alil Çetinkaya rehberleri ile güneş saatlerini yapıp, güneş saatinde zamanı hesapladılar. Dr.Öğretim Üyesi Mehmet Tüysüz ile gök atlası yaparak, teleskopla ay ve gökyüzü gözlemlerinde bulundular; Gökyüzü, Gezegenler ve Ay; Büyülü Bir Masal dediler.
08 Temmuz 2025 Salı günü Dr. Öğretim Üyesi Umut EROĞLU ile “Genç enerji programı bilim ve yenilenebilir enerji ile sürdürülebilir geleceğe doğru yolculuk; rüzgar ve jeotermal enerji kaynaklarını popüler bilim bakış açısıyla sorguladılar, Başarılı bir girişimcilik öyküsü; Uluova Çiftliği girişimcisi Mehmet Akif Hut’un popüler anlatımıyla markalaşma öykülerini tanırken kendilerinin girişimci olabilmek için sahip oldukları potansiyelleri hakkında farkındalık ve duyarlılıklarını geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptılar. Çiftlikteki hayvan rehafı uygulamaları, Lely robotları, gerçek zamanlı veri takibi ve laboratuvar çalışmalarında bulundular. Girişimcilik, yaratıcılık, risk, inovasyon, sorun çözme, markalaşmak, tasarım ve kalite kavramları ile tanıştılar . Doç.Dr. Umut EROĞLU ile “Genç enerji programı bilim ve yenilenebilir enerji ile sürdürülebilir geleceğe doğru yolculuk; rüzgar ve jeotermal enerji kaynaklarını popüler bilim bakış açısıyla sorguladılar. JEVAK (Jeotermal Enerji Kaynakları Araştırma ve Değerlendirme Vakfı ) Başkanı Mehmet Ali Doğan’ın bilgilendirmeleri ve kaynakların değerlendirilmesi üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdiler. “Girişimcilik; hayallerim, tasarladıklarım ve ben” dediler ve zeytin, süt ürünleri ve yenilenebilir enerji ile ilgili olarak bir ürün tasarladılar. Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Abdullah Soykan ile “Küresel iklim değişikliği doğa ve aynalar; anıt ağaçlar, endemik bitkiler” etkinliğinde, artım burgusu ile ağaçların yaşlarını hesapladılar. Dürbün gözlemleri ve aynalarla doğada dans ile öğrenirken eğlendiler.
Prof.Dr.Hanife Yandayan ve Dr M.Ali Gündoğdu ile Tarladan soframıza zeytinin serüveni dediler çevre dostu sürdürülebilir tarımsal mücadele yaklaşımlarına yönelik uygulama araçları yaptılar. Çevre dostu sürdürülebilir tarımsal bir dönüşümle markalaşan ürünler zeytinyağı fabrikasında uygulamalarda bulundular. Maddelerin başka şekilde kullanımını ve nitelikli yağ özelliklerine yönelik tadımla deneyimlediler. Ve marka yaratmaya yönelik slogan ve etiket oluşturdular.
Doç.Dr. Oya ERENOĞLU ile Oryantiring etkinliği, harita bilgisi ve yön bulma çalısmalarıyla problem çözme ve strateji becelerini gelistirme, harita okur yazarlığı ve yön bulma uygulamalarında bulunup, dedektiflik oyunu oynayıp, şifreyi çözdüler.
Dr. Öğretim Üyesi Veysel TOLUN eşliğinde kazı alanında her bir katmanı derin tarihsel öyküsüyle birleşince, Troya bir efsane olmaktan çıkıp canlandı. Troya Müzesi’nde “ara-bul” oyunu sayesinde hem eserleri keşfettiler. Paris’in altın elmayı Afrodit’e uzattığı o mitolojik sahne drama etkinliğiyle canlandırıldı. Çanakkale Koleji bahçesinde biz “Küçük Arkeologlar” için hazırlanan sunî kazı alanında kendi kazılarını yaptılar. Yeraltından eserler çıkararak envanter oluşturdular “Mısırlarımız patlasın, filmimiz başlasın” dediler ve savaşta strateji kavramı, sorgulandı. Öğr. Gör. Necmi TEKİN ile Çanakkale Belediyesi Seramik Müzesi’nde, çarkta seramik yaparak Troya eserleri avuçlarının içinde şekil buldu …
Öğr.Gör Pınar İşmen ile Karina Deniz Kültür Müzesi ve Piri Reis Deniz Müzesinde ara- bul oyunu ve deniz canlıları ile oluşturulmuş sualtı dünyasını tanıdılar. Prof.Dr.Ali İŞMEN ile deniz canlılarını, mikroskop altında incelediler.
Proje uzmanlarımızdan Prof.Dr. Betül TİMUR ile “DNA Atölyesinde Çilek, muz ve kivinin laboratuvarda iplikçiklerini çıkararak genetik ayrıcalıklarımız, organizma ve organizmanın yapı taşı hücre, hücrelerin yapısı ve çoğalmasını gözlemlediler
Dr. Öğretim Üyesi Özgür TEZCAN ile Küçük Kaptanın Seyir Defteri etkinliğinde dümene geçtiler. Kocaman bir gemiyi limandan çıkarıp denize doğru yol aldılar.
Uzm. Çiğdem Saylam KIRCIOĞLU ve Uzm. Tansu KIRCIOĞLU’nun rehberliğinde müziğin büyülü dünyasında unutulmaz bir yolculuğa çıktılar.
Prof. Dr. Muzaffer Özdemir ve Bilişim teknolojileri öğretmeni Yahya Doğan ile sanal gerçeklik uygulamaları, Mbot robotları programlama, grafiklerle kod yazma, arttırılmış gerçeklik uygulamaları, ve kendi İHA ‘ larını yaptılar. Orman Yangın Yönetim Merkezi'nde yangınları tespit edip analiz yaparak küçük mühendisler gibi çalıştılar. Kamp devam ediyor.
I. Dönem kamp etkinlikleri 13 Temmuz 2025 Pazar günü kamp etkinlikleri sertifika töreni son bulacak.
II.Dönem öğrenci grubu 14-20 Temmuz 20025 tarihleri arasında Darüşşafaka Eğitim Kurumu öğrencileri, 2023 Hatay depremini yaşayan ve etkilenen öğrenciler ile Çanakkale il ve ilçelerindeki öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilecektir.