ÇABAÇAM Ulusal Basında tanıtıldı

.

         ÇABAÇAM, 2008 yılından bu yana Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde Üniversite, Sivil Toplum Örgütü (Çaba Derneği) ve Yerel Yönetim (Kepez Belediyesi) Paydaşlarının koordinasyonuyla Toplum Temelli bir Eken Müdahale Modeli olarak hizmet vermektedir. 2015 yılından itibaren Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (ASAM) ile iş birliği kurularak başta geçici koruma altındaki Suriyeli çocuklar ve aileleri olmak üzere farklı ülkelerden göçle gelen sığınmacılar ÇABAÇAM Modeli’nde eğitim almaya başlamıştır. ERG Eğitim İzleme Raporu 2021 Öğrenciler ve Eğitime Erişim Dosyası’nda toplum temelli bir erken müdahale programı olarak yer alan ÇABAÇAM bugüne kadar 4-6 yaş arasında yüzlerce çocuğa, ailesine ve öğretmen adayına doğrudan temas ederek, binlerce çocuğa da mezun olup Türkiye’nin farklı kırsal/kentsel bölgelerinde öğretmenlik görevini icra eden öğretmenler (gönüllü eğitmenler) aracılığıyla ulaşmıştır.

         ÇABAÇAM Modelinin temel amacı, dezavantajlı koşullarda yetişen ve okul öncesi eğitimden yararlanamayan 4-6 yaş arasındaki çocukların ‘fırsat eşitliği’ çerçevesinde ücretsiz olarak erken çocukluk eğitimi hizmetlerinden yararlanmasını sağlamaktır. Bu kapsamda hem çocuk hem de ailesini destekleyen bir erken müdahale programı niteliği taşıyan ÇABAÇAM, çocuklar ve aileler boyutunda eğitim süreçlerini yürütmek ve ailelerin çocuklarının hem psikolojik hem de akademik yönden evde öğrenme ortamlarını desteklemelerine yardımcı olmaktadır. ÇABAÇAM’ın ikinci temel amacı ise eğitim fakültelerinin okul öncesi eğitim başta olmak üzere farklı öğretmenlik programlarında lisans / lisansüstü düzeyinde öğrenim gören öğretmen adaylarına teori ile pratiği bir araya getirmeleri ve yaparak-yaşayarak öğrenmeleri için ortam yaratmak; öğrenme üzerinde en belirleyici kaynak olan öğretmenlerin bireysel ve mesleki pratiklerinin güçlenmesi için onları desteklemektir. 2017 yılında toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerinin” anlatıldığı Sabancı Vakfı “Fark Yaratanlar” Programı’na seçilen ÇABAÇAM, 2019 yılında da Çağdaş Eğitim Ödülüne (ÇEK) layık görülmüştür.

Bu hafta A haber basın yetkilileri ÇABAÇAM’ı ziyaret ederek ÇABAÇAM Modeli ile ilgili bilgi alarak, eğitmenler, çocuklar ve ailelerle sohbet ettiler.

Haberin videosu:
https://www.instagram.com/reel/CnCsQAhBEpH/?igshid=YWJhMjlhZTc=

Merkezin İnternet Adresine ulaşmak için lütfen tıklayınız.