“Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” Yaz Bilim Kampı – 2022 TÜBİTAK Projesi II. Dönem Sertifika Töreni

.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarından Öğr.Gör. Arzu BAYINDIR tarafından hazırlanan ve proje yürütücülüğünü yaptığı “Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” Yaz Bilim Kampı – 2022TÜBİTAK projesi II. Dönem kapanışsertifika töreni 14 Ağustos 2022 tarihinde PARİON Hotel’ de gerçekleştirildi.

II, Dönem 08-14Ağustos tarihleri arasında Darüşşafaka Eğitim Kurumu Öğrencileri, 2020 yılında İzmir’de yaşanan depremden etkilenen öğrenciler ve Çanakkale merkez, Ayvacık, Bozcaada, Biga ilçelerinde öğrenim gören öğrencilerin katılımıyla 7 gün süren eğitim programı ile gerçekleşti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi girişimiÇanakkale Valiliği ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Çanakkale Özel Koleji, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Darüşşafaka Eğitim Kurumu, işbirliğine dayalı olarakplanlanmıştır. Kamp programı01- 14 Ağustos 2022 tarihleri arasında konaklamalı (PARİON HOTEL), 7 'şer günlükprogramlarla iki dönem olarak Çanakkale’de gerçekleştirildi. Programa 01- 14 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen programaşehit ve gazilerimizin çocukları,Darüşşafaka Eğitim Kurumu Öğrencileri, 2020 yılında İzmir’de yaşanan depremden etkilenen öğrencilerile Çanakkale merkez ve ilçelerindeöğrenim gören 12 yaş grubu 48 öğrenci katıldı.

Proje yöneticisi Öğr. Gör. Arzu BAYINDIR; Bilim Kampının amacının, 7. sınıfa geçmiş katılımcı öğrencilerin fen ve sosyal bilimler alanlarına yönelik; popüler bilimle tanışmalarını, yaşamla içi çeliğini tanımalarını, bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu gerçeği ile bilimsel farkındalıklarını sağlamak ve bilimin yaşamımız üzerine etkilerini ve bilimin yaşamımızı nasıl doğru yönlendirdiğini sezdirmek ve yaşamlarında problem çözme, analiz ve sentez yapabilme düşünsel becerilerinin de geliştirilmesi olduğunu ifade etti. Projenin 2007 yılından bu yana düzenlendiğini TÜBİTAK 4004 kodlu Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programının 16. Yılında 11. kez desteklenerek sürdürülebilirliğini koruyan, yaygın etki bakımından en fazla öğrenci kitlesine ulaşan proje olduğunu belirtti.

Bayındır, projede kamp etkinliklerinde yaş grubu dikkate alınarak ana yerleşkenin Çanakkale Özel Koleji olduğunu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu, Dardanosve Anafartalar Yerleşkelerinin tüm eğitim alanları ileÇanakkale ilinin doğal ve kültürel kaynaklı eğitim ortamları, Troya Müzesi, Çanakkale Belediyesi Seramik Müzesi, Çanakkale Orman BölgeMüdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi’nin eğitsel amaçlı kullanılarak öğrencilerde farkındalık yaratılmaya çalışıldığını. Bu anlamda derslik, işlik ve laboratuvarlar yanında, doğanın kendisi, müzeler, Astrofizik Araştırma Merkezi Ulupınar Gözlemevi, orman alanları, arkeolojik kazı alanlarının birer eğitim ortamı olarak kullanıldığını. Gözleme, sorgulamaya ve yaparak yaşayarak öğrenmeye dayalı bir yaklaşım ön planda tutulmaktadır. Proje ekibi; alanlarında uzman, benzer projelerde çok fazla deneyimi olan özellikle farklı üniversitelerden öğretim elemanlarıyla işbirliğine giderek oluşturulmuştur. (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Kültür Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Kıbrıs İlim Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi,Milli Eğitim Bakanlığı) dedi.

Proje yürütücüsü Öğr. Gör. Arzu Bayındır, kamp dönemlerini başarıyla gerçekleştirmenin çocuklarımızı bu programda ağırlamanın mutluluk ve onurunu yaşadıklarını ifade etti. Amaçlarının öğrencilerde bilim farkındalığı kazandırmak, bilimle ve popüler bilim ile tanıştırmak, bilimi sevmelerini sağlamak, bilimin her dakika yanımızda olduğunu hissettirmek ve yaşamlarında problem çözme, analiz ve sentez yapabilme düşünsel becerilerinin de geliştirilmesi olduğuna yer verirken konuşmasına; “Bizlere bu imkanı sağlayan özellikle geleceğimiz genç nesillerini önemseyen TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu)’a, bizidaima destekleyen üniversiteme ve sayın rektörümüz Prof.Dr.Sedat MURAT’a, Rektör Yardımcılarımıza, Çanakkale Valimiz Sayın İlhami AKTAŞ’a, yıllardır bilim kamplarını gönüldendestekleyen Çanakkale Milletvekillerimiz Sayın Muharrem ERKEK veSayın Jülide İSKENDEROĞLU’na; proje destekçimiz Çanakkale Belediyemizin tüm birimlerine ve Sayın Belediye Başkanımız Ülgür GÖKHAN’a, kampa büyük katkıları olanve yakinen ilgilenen Belediye Başkan YardımcılarımızRebiye ÜNÜVAR’a, Tarihi Alan Başkanlığı’mıza; Tarihi Alan Başkanımız Sayın İsmail KAŞDEMİR veBaşkan Yardımcımız Sayın Zülküf MEMİŞ’e, Projenin kültürel temalarına titizlikle destek sunan ve takip eden Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Murat YILMAZ’a, Troya’ Müzesi Müdürümüz Rıdvan GÖLCÜK ve tüm müze çalışanlarına, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğümüze, sayın müdürümüz Enver DEMİRCİ ve Orm.Yük.Müh. Tuncay IŞIK’a, Gelibolu Milli Parkı’na geçişimizdedeniz ulaşımımıza katkı sunan GEŞTAŞ’a, yaygın etkiye katkı sunan TRT Çocuk Ekibine,Eğitim Fakültesi Dekanımız sayın Prof.Dr.Salih Zeki GENÇ’e, fakülteme, Çanakkale ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, proje danışmanlarımıza, hiç tereddüt etmeksizin Çanakkale Koleji’nin kapılarını çocuklarımız için ardına kadar açan ve öğrenci konaklamalarımızda kolaylıklar sağlayarak çocuklarımızı böyle bir otelde ağırlanmasına vesile olan sayın Özgür KARAKAŞ’a, Parion Hotel’in tüm çalışanlarına, Çanakkale Koleji tüm yönetici, öğretmen ve personeline,öğrencilerimizin sigortalanmasını üstlenen Sayın Nadide ALTIN’a, Çanakkale Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüklerimize, Çanakkale Belediyesi adına koordinatörlük görevini yüklenen Özgür ERDOĞAN’a, Karina Deniz Kültür Müzesi çalışanlarına, uzman desteği sağlayan Kale Grup, ve 17 Zeytinyağı Fabrikasına, kampın mimarı tüm proje ekibi arkadaşlarıma, ayrıca 2007 yılında bu kamp programını yazabileceğimi ve gerçekleştirebileceğim konusunda beni ve proje arkadaşlarımı yüreklendiren ancak çok kısa süre önce bir beyin ameliyatı geçirenprojemizin danışman ve eğitmenlerinden değerli hocamız Prof.Dr. Osman DEMİRCAN hocamıza da teşekkür ediyor, geçmiş olsun dileklerimizle en kısa sürede tekrar kamp etkinliklerimizde birlikte olma temennilerimizi iletmek istiyorum.

Özellikle, sevgili öğrencilerimiz ve velilerimize, projenin yaygın etkisine destek sunan kampın ulusal ve yerel alanda halkımızla buluşmasını sağlayan siz değerli basın mensubu arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Öğrencilerimizin yollarının Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu önder Atatürk’ün açtığı aydınlık yolda daima bilimle aydınlanması, yaşamlarında biliminve bilimsel düşüncenin rehber olması dileklerimle saygılarımı sunuyorum.” diyerek bitirirken öğrencilere sertifikaları ve kamp boyunca yapmış oldukları etkinliklerin yer aldığı bir görselinsunumu ve kamp pastasının kesimi, TÜBİTAK Yaz Bilim Kampı, İzmir Marşı, Memleketim şarkılarının öğrenciler tarafından coşkuyla söylenmesi ve geniş katılım ile sona erdi.

PROJE EKİBİ; Öğr.Gör. Arzu BAYINDIR( ÇOMÜ- Proje Yürütücüsü), Prof.Dr. Betül TİMUR (ÇOMÜ- Uzman), Doç.Dr. Muzaffer ÖZDEMİR (ÇOMÜ-Uzman), Prof.Dr. Abdullah SOYKAN ( Balıkesir Ün.-Eğitmen), Prof.Dr.Ali İŞMEN (ÇOMÜ-Eğitmen), Prof.Dr.Alper Şener ( İzmir Katip Çelebi Ün.- Eğitmen), Prof.Dr. Çavuş ŞAHİN,( ÇOMÜ Eğitmen), Prof.Dr. Faruk SOYDUGAN (ÇOMÜ-Eğitmen), Prof..Dr.Hanife Yandayan GENÇ (ÇOMÜ-Eğitmen), Doç.Dr. Emre ÖZELKAN (ÇOMÜ- Eğitmen), Doç.Dr.Sevnur MANDACI ( TÜBİTAK MAM Em.Öğr. Üyesi), Dr. Öğr. Üyesi Elmaziye TEMİZ,(ÇOMÜ-Eğitmen), Dr. Öğr. Üyesi Halil ÇETİNKAYA (ÇOMÜ- Eğitmen), Dr. Öğr.Üyesi Hayrettin PARLAKYILDIZ( KKTC İlim Ün.- Eğitmen), Dr. Öğr. Üyesi M.Aydın BAŞAR (ÇOMÜ-Eğitmen), Dr.Öğr.Üyesi Mehmet TÜYSÜZ(ÇOMÜ- Eğitmen),Dr.Öğr.Üyesi Umut EROĞLU (ÇOMÜ-Eğitmen), Dr.Öğr.Üyesi Veysel TOLUN (ÇOMÜ- Eğitmen), Öğr.Gör. Pınar İŞMEN ( ÇOMÜ- Eğitmen), Öğr.Gör. Necmi TEKİN ( ÇOMÜ-Eğitmen), Öğr. Ercan PEHLİVAN (MEB Biga Kemer İÇDAŞ İlkokulu Müd. Koordinatör-Rehber), Öğr. Müge PEHLİVAN (MEB Biga Gümüşçay Ortaokulu Müd. Yard. Koordinatör-Rehber), Burcu KÖSE ( Çanakkale Özel Kolej- Reh. Ve Psi. Dan.),Uzm.Opr.Dr. Celal KARAKAŞ, Müzik Öğr. Çiğdem Kırcıoğlu (MEB Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi- Eğitmen), Müzik Öğr. Tansu Kırcıoğlu (MEB Keşan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi- Rehber), Bilg.Tekn. Öğr. Yahya DOĞAN( Çanakkale Özel Kolej -Rehber), Bilg.Tekn. Öğr. Cafer Ahmet ÇINAR( Çanakkale Özel Kolej -Rehber),Melis DURUSOY( Eğitim Uzm.-Rehber),Elveda CAN ( TÜBİTAK Anne).

Grup Lideri- Rehber : Ceren DİRLİK, Emrehan ATA, Firdevs TEMEL, Merve AKAR, Muhammed Talha ÇAKIR, Nursultan ERTUĞRUL, Zümray ŞENÖZEN

Proje Danışmanları: Prof.Dr.Salih Zeki GENÇ (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi), Prof.Dr. Çavuş ŞAHİN (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Prof..Dr. Dinçay KÖKSAL(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi), Prof.Dr. Osman DEMİRCAN (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi), Prof.Dr. Rauf YILDIZ (Kültür Üniversitesi).