Yaz Bilim Kampı – 2021  TÜBİTAK projesi başladı.

.

Fakültemiz öğretim elemanlarından Öğr.Gör. Arzu BAYINDIR tarafından hazırlanan ve proje yürütücülüğünü yaptığı “Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” Yaz Bilim Kampı – 2021  TÜBİTAK projesi başladı  

 

          Ortaokul 6.sınıfa devam eden, haziran 2021 tarihi itibariyle  7. sınıfa geçmiş, akademik başarıları yüksek 12 yaş çocukların çalışma grubu olarak hedeflendiği  TÜBİTAK 4004 kodlu Bilim Ve Toplum Projeleri Destekleme Programının 15. Yılında 10. kez desteklenerek sürdürülebilirliğini   koruyan  yaygı  etki   bakımından  en   fazla   öğrenci   kitlesine    ulaşan

Yaz Bilim Kampı projesi PARİON HOTEL’ de 1. Dönem  öğrenci kabullerinin girişi ile başladı.

            

       Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi girişimi, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Çanakkale Özel Koleji, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Darüşşafaka Eğitim Kurumu, işbirliğine dayalı olarak  02- 22 Ağustos 2021 tarihleri arasında konaklamalı, 7'şer günlük  programlarla üç dönem olarak Çanakkale’de gerçekleştirilecektir. Kampa seçme kriterleri doğrultusunda belirlenen  60 öğrenci katılacaktır.

 

        Programın ilk günü katılımcıların kampa katılımının ilk gününde proje yöneticisi Öğr.Gör.Arzu BAYINDIR 2007 yılından bu yana  10. Kez gerçekleşen yedişer  günlük kamp programının  birinci dönemine Şehit ve Gazi Çocuğu, ilimiz Biga, Eceabat, Çan, YİBO Akçakoyun , Yenice ilçelerimizde öğrenim gören öğrencilerimizle aynı heyecanla başladıklarını belirtti.   Kamp programının içerikleri yenilenerek 7. sınıfa geçmiş katılımcı öğrencilerin fen ve sosyal bilimler alanlarına yönelik; popüler bilimle tanışmalarını, yaşamla içi çeliğini tanımalarını, bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu gerçeği ile bilimsel farkındalıklarını sağlayarak bilimin yaşamımız üzerine etkilerini ve bilimin yaşamımızı nasıl doğru yönlendirdiğini sezdirebilmenin amaçlandığını, her kamp döneminde  proje ekibi olarak aynı heyecanı yaşadıklarını ve program etkinliklerinin güncellendiğini ve dünya genelindeki salgına yönelik sağlık önlemlerinin alınarak ve titizlikle uyularak  etkinliklerin bu yönde gerçekleştirileceğini ifade etti.

            

          Proje çalışmalarında  bu kamp döneminde bilim,  kültür, covid  ve salgın temasının ön planda olduğunu, alanlarında uzman,  Üniversitemiz ve farklı üniversitelerden öğretim elemanları tarafından yürütülen  program etkinliklerinin Ortaokul 6.sınıftan 7. sınıfa geçmiş, akademik başarıları yüksek, bilim yatkınlığı olan,  sosyal  becerileri gelişmiş, 12 yaş  grubu öğrenciler için hazırlandığını belirtti. Özellikle;  bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişimlerine uygun olarak farklı disiplin alanlarına yönelik hazırlanan etkinliklerle tanışmaları sağlanarak; bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğunun verilmeye çalışıldığını, Kamp etkinlikleri ana merkezi Çanakkale Özel Kolej Yerleşkesi olup, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi, Zıraat Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Ulupınar Gözlemevi, Çanakkale Özel Koleji, Troya Müzesi, Seramik Müzesi, Çanakkale Savaşları Tanıtım Merkezi, Gelibolu Milli Parkı, Çanakkale ilinin doğal ve kültürel kaynaklı eğitim ortamları eğitsel amaçlı kullanılarak öğrencilerde farkındalık yaratılmaya çalışılacaktır. Bu anlamda derslik, işlik ve laboratuvarlar yanında, doğanın kendisi, müzeler, Astrofizik Araştırma Merkezi Ulupınar Gözlemevi, orman alanları, müzeler, arkeolojik kazı alanları birer eğitim ortamı olacaktır. Gözleme, sorgulamaya, problem çözmeye ve yaparak yaşayarak öğrenmeye dayalı bir yaklaşım ön planda tutulacaktır. Bu projede bu güne kadar  yaklaşık 1800 öğrenci katılımcı olarak yer almıştır.

 

        Öğr.Gör. Arzu BAYINDIR kampın öğrenci kabulünde ,uzun yıllar daha fazla öğrencimizle birlikte olmak dileği ile tüm proje ekibi arkadaşlarıma, geleceğimiz çocuklarımızla bizleri buluşturan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na, proje çalışmalarını son derece önemseyen ve destekleyen üniversiteme  sayın rektörüm  Prof.Dr. Sedat  MURAT’a, rektör yardımcılarıma, ilimizin kültürel, sanatsal ve doğal alanlarının kapılarını sonuna kadar açan Çanakkale Valiliği’mize, tüm öğrencilerimiz ve eğitmenlerimiz için kamp imkanlarını kolaylaştırarak tüm birimleri ile destek veren proje işbirlikçimiz Çanakkale Belediyemize,  fakültemin değerli yöneticilerine, işbirliği içinde bulunduğumuz  Tarihi Alan Başkanlığı’mıza, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’müze, Troya Müze Müdürlüğü’müze, katılımcı öğrenci grubunun seçiminde titizlik göstererek katılımlarına destek sunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na,  Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müze, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’na, tereddüt etmeksizin yıllardır tüm eğitim kampüsünü çocuklarımız için açan Çanakkale Özel Koleji’ne, tüm katılımcı öğrencilerimizi kamp boyunca ücretsiz sigortalayacak olan Altınlar Sigorta’ya, etkinliklerimize çalışma alanları ile ilgili uzman desteği sunacak olan Doğanlar Yatırım Holding, Kale Group ve Avek’e, yaygın etkiye katkı sunacak olan TRT Çocuk Ekibine, ÇOMÜTV’ ye, tüm ulusal ve yerel basın mensuplarımıza, katkı sunan, destekleyen tüm kurum ve kuruluşlarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunarım.” Dedi.

 

           Öğrenci velilerinin merak ve memnuniyetleri, öğrencilerin heyecanlı bekleyişleri proje  ekibinin uzman hocaları, eğitmenler, rehberler ve grup liderlerinin katılımcı öğrencilerin tanışmaları, proje yöneticisi Öğr.Gör Arzu Bayındır’ın kamp kural ve program tanıtımı ve öğrencilerin bilgilendirilmeleri,  alanlarında uzman, benzer projelerde çok fazla deneyimi olan özellikle farklı üniversitelerden öğretim elemanlarının katılımıyla  ((Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Kültür Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Kıbrıs İlim Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi,  Milli Eğitim Bakanlığı)  eğitimlerine başladı.

    

02 Ağustos 2021  Pazartesi günü 14.00 da Gökbilim  Atölyesi; “Gökyüzü, Gezegenler ve Ay; Büyülü Bir Masal” etkinliğinde  Ulupınar Gözlemevi’nde Prof.Dr. Faruk SOYDUGAN ile “Gezegen Keşifleri: Ötegezegenler”, “Yıldızların Mesajı” interaktif  ve popüler bilim çalışmalarında bulundular.  Dr. Öğretim Üyesi Fahri ALİÇAVUŞ ile güneş saatinde zamanı hesaplayarak gök atlası yaptılar. Prof.Dr. Osman DEMİRCAN ile “Teleskopla  gözlem çalışmalarını gök atlasında uygulama çalışmaları ile birleştirdiler.