Kabulünün 100. Yılında İstiklal Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy Sergisi Açıldı

.

TBMM Genel Kurulunca 2021 yılının "İstiklal Marşı Yılı" olmasının kararlaştırılmasının ardından tüm yıl boyunca tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından, milli marşın anlamını ve Kurtuluş Savaşı'nın önemini anlatmak amacıyla İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri düzenleniyor.

Bu bağlamda Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “Kabulünün 100. Yılında İstiklal Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy” sergisinin açılışı ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Dekanlık Binası Fuayesinde gerçekleştirildi. 

Pandemi koşulları göz önünde bulundurularak alınan önlemler eşliğinde açılan sergiye Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Süha Özden, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire  Başkan Vekili Doç. Dr. Nurten Çetin ve beraberindeki heyetin yanı sıra ÇOMÜ’lü akademisyenler katıldı.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmaları gerçekleştirildi. 

Doç. Dr. Nurten Çetin yaptığı açılış konuşmasında şunları aktardı:

“İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yıl dönümünde ülkemizde çeşitli anma etkinlikleri yapılmaktadır. Biz de Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı olarak bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşımızı ortaya çıkaran koşulları hatırlamak, anmak ve bu vesileyle İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy şahsında Milli Mücadele kahramanlarımıza şükranlarımızı ifade etmek amacıyla bu sergiyi hazırladık.

Bu sebeple; İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılını kutluyor, ulu önderimiz Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları ile milli marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyorum. Sergimize ev sahipliği yapan ÇOMÜ Rektörlüğüne teşekkür ediyorum.”

ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cahide Sınmaz Sönmez, İstiklal Marşımızın kabulünün 100. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’un bu anlamadaki önemine değindiği bir konuşma gerçekleştirerek; “Bu gururu 100 yıl boyunca bizlere yaşatan Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle ve sevgiyle anıyor, etkinliğe emek verenlere teşekkür ediyorum” dedi. 

ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, “etkinliğe ev sahipliği yapmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Sergimiz açık olduğu müddetçe gezilmesini ve bu ruhun anlaşılmasını dilerim” dedi.

Rektör Vekili Prof. Dr. Süha Özden ise yaptığı konuşmada şunları aktardı:

“Pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirdiğimiz ilk etkinliğimizin çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Valimiz Sayın İlhami Aktaş’a, Trakya Üniversitesi yönetimine, sergiyi hazırlayan ve bizi ev sahibi seçen heyete emekleri için teşekkür ediyor, bu anlamlı etkinliğin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.” 

Vali İlhami Aktaş ise “Çanakkale için Mehmet Akif Ersoy’un çok kıymetli olduğunu belirterek, bu sergiye ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bu etkinliğin Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşımızın manasını anlamak için çok kıymetli olduğunu düşünüyor ve katkı sunanlara teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından konuklar, Doç. Dr. Nurten Çetin eşliğinde sergiyi gezdiler.