Avrupa’da INCSOS IV, INTCACAS ve INSLET IV Toplantıları Bir Arada ve Eş Zamanlı Olarak Gerçekleşti

.

26-28 Ekim 2018 tarihleri arasında ülkemizden ve dünyanın pek çok ülkesinden bilim insanlarının katılımı ile Romanya’nın sanat, mimari ve ticaret üssü Bükreş’in hemen yakınındaki Targovişte şehrinde Valahia Üniversitesinin ev sahipliğinde Kocaeli Üniversitesi, Turkish Studies Dergisi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi işbirliği ile dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi (INCSOS IV), Uluslararası Akademik ve Uygulamalı Bilimler Kongresi (INTCACAS) ve Uluslararası Dil Eğitimi ve Öğretimi Sempozyumu (INSLET IV) üç sempozyum bir arada ve eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir.

Düzenleme Komitesi Başkanlarından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Yusuf AVCI’nın açılış konuşmasıyla başlayan kongre 14 farklı ülkeden 110 bildiri katılımıyla başarılı uluslararası bir kongre şeklinde gerçekleştirmişlerdir.


Ayrıca etkinlik Onur Konukları olarak Romanya’nın Türkiye Büyükeliçisi Osman KORAY ERTAŞ, Romanya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Tamer ATALAY ve Romanya ‘nın tanınmış akademisyenlerinden Suçi PUSKAS ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Kerim GÜZEL konuşma yapmışlardır.


Davetli konuşmacı olarak katılan; Romanya'nın yaşayan alimlerinden Tarihçi, Türkolog Mustafa Ali MEHMET, Romen ve Türk Millet tarihi hakkında açılış konuşmasını gerçekleştirmiştir. “Balkan ülkelerinde de olduğu gibi Romenlerde bir damla Türk kanı olduğunu ve bu topraklarda Romen ulusu üç ilke halinde Türk ulusuna teşekkür etmiştir, birincisi EFLAK, ikincisi BOĞDAN, üçüncüsü ise dağların ötesindeki topraklar anlamına gelen ERDEL, bu üç ülke gelişmeye başladığın dönemde Osmanlı balkanlara gelir ve Romenler Osmanlı himayesini kabul etmesiyle Türkler ile Romenlerin ilişkileri başlamış oldu” şeklinde konuşmasını tamamlamıştır.
Davetli konuşmacı olarak katılan; Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Ahmet Şükrü ÖZDEMİR ise Eğitimcilerin Sahip Olması Beklenen Sosyal Yeterlilikler konu başlığı ile ilgili sunumunu gerçekleştirmiştir.
Davetli konuşmacı olarak katılan; Türk Dili ve Edebiyatı Profesörü, Akademisyen Orhan SÖYLEMEZ, Türk Dünyası hakkında açılış konuşmasını gerçekleştirmiştir.
Açılış konuşmaları sonrası ödül ve plaket törenine geçilmiş ve Kongre Genç Araştırmacı ödüllerine üniversitemiz Öğretim Görevlisi Burcu YÜKSEL, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma Görevlisi Senem GÜRKAN, Düzce Üniversitesi öğrencisi Şerife ÖZDEMİR layık görülmüştür. Kongre Araştırmacı ödülünü ise Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Murat AĞARI ve Prof.Dr. Mücahit COŞKUN’a verilmiştir.
Bir festival havasında gerçekleştirilen Uluslararası Multidisipliner Çalışmaların sunulduğu bilimsel etkinlikte sunumlardan sonra, Transilvanya kültür gezisi yanı sıra Doç.Dr.Şemsettin Ziya DAĞLI Ebru ve Resim Sergisi, gerçekleştirmiştir.
Eş zamanlı gerçekleştirilen kongrelerde Türkiye Romanya ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri arasında eğitim, siyasi, ekonomik ve ticari hususların değerlendirilmesi, Türk kültürünün özellikle Avrupa ve tüm dünyaya tanıtılması misyonu gerçekleştirilmiştir.