6 Davetli Konuşmacı, 8 Ayrı Ülkeden Katılım, 10 Temada 145 Sözlü Bildiri ile Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumu

.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen İkinci Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumu İÇDAŞ Kongre Merkezi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Salonu’nda başladı. 

Sempozyumun açılış törenine Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Dr. Mustafa Görün, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, dekanlar, müdürler, akademik personel ve öğrenciler katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Yaşar, bilginin artış hızı ve donanımlı öğretmene olan ihtiyaç, öğretmen eğitiminin önemini her geçen gün artırıyor diyerek; 

“Çağın gelişen ve değişen koşullarına uyum sağlayan yaratıcı, araştırmacı ve toplumun gereksinimlerine cevap veren öğretmenlerin yetiştirilmesi şüphesiz ülke kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bu nedenle eğitimin tüm kademelerinde disiplinler arası çalışmalarda bulunan toplumsal değişim sürecini yönlendiren öğretmenler nitelikli bir eğitimin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu görüşler doğrultusunda İkinci Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumu, ulusal ve uluslararası düzeyde öğretmen yetiştiren kurumlar arasında işbirliğinin artırılmasına, akademik araştırmaların paylaşılıp eğitim sürecinin geliştirilmesine destek olmayı amaçlamaktadır” dedi.

Prof. Dr. Yaşar; üç gün sürecek sempozyumda Coğrafya Eğitimi, Din Eğitimi, Edebiyat Eğitimi, Felsefe Eğitimi, Psikoloji Eğitimi, Sosyal Bilgiler Eğitimi, Sosyoloji Eğitimi, Tarih Eğitimi, Türkçe Eğitimi ve Yabancı Dil Eğitimi yanı sıra Eğitim Bilimleri, öğretmen yetiştirme sosyal bilimler ve eğitim alanında uluslalararası ve ulusal düzeyde gerçekleştirilen uygulamalar ve karşılaşılan sorunlarının ele alınacağının bilgisini verdi.  

Prof. Dr. Yaşar konuşmasının sonunda sempozyumun düzenlenmesine katkı sunan herkese teşekkür etti. 

Sosyal Bilimler Alanında Yapılan Çalışmalar Desteklenmeli ve Teşvik Edilmeli 

Eğitim Fakültesi binasının en kısa zamanda faaliyete geçmesi konusunda göstermiş olduğu gayret dolayısı ile Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında Dekan Prof. Dr. Salih Zeki Genç, “Ülkemizde sosyal bilimler alanında öncelikli yapılması gereken çalışmalardan biri bu alanda yapılan bilimsel araştırmaların desteklenmesi ve teşvik edilmesidir” dedi.

10 Temada 145 Sözlü Bildiri, 8 Ayrı Ülkeden Katılım

Dekan Genç, Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumunun amacının sosyal bilimler alanında araştırma yapan bilim insanlarını bir araya getirerek, bilimsel araştırmaların desteklenmesini ve teşvik edilmesini sağlamak olduğunun altını çizdi. Eğitim Fakültesi olarak Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Sempozyumunun ikincisine ev sahipliği yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Genç, Sempozyumda 10 temada 145 sözlü bildiri sunulacağını, 6 davetli konuşmacının uzmanlık alanları doğrultusunda sunumlarda bulunacaklarını, sempozyuma 8 ayrı ülkeden katılım sağlandığını bilgisini verdi. 

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ise konuşmasında eğitimi sihirli kimyasal bir formüle benzeterek bu formülü oluşturan her bir unsurun çok önemli olduğunun altını çizdi ve aile içindeki eğitimin önemine dikkat çekti. 

Eğitim Aile İçinde Başlar

“Eğitim tek bir şey üzerine odaklanarak açıklanabilecek, geliştirilebilecek bir şey değil. Aile içerisinde alınan eğitimden, eğitimin yöntemlerine, içeriğine, güncellenmesine, öğretmenlerimizin niteliklerine kadar birçok önemli faktörden oluşan sihirli bir süreç. Biz bazen bunlardan biri veya birkaçı üzerine odaklanarak karşılaştığımız sorunları çözmeye çalışıyoruz. Bundan dolayı arzu ettiğimiz sihirli karışım eksik kalıyor. Türkiye, genç nüfusu oldukça fazla olan bir ülke. Dolayısıyla eğitim de o derece önemli. Benim kanaatim; bu sihirli formülün içindeki her bir şeye ayrı ayrı önem verilmesi gerekiyor. Eğer biz aile içi eğitimi ihmal ediyorsak daha sonra yaptığımız birçok şey eksik kalıyor.” 

Rektör Acer konuşmasının sonunda sempozyumun düzenlemesinde emeği geçen, katkı sunan herkese çok teşekkür etti. 

Açılış konuşmalarının ardından Öğr. Gör. Tamer Bektaş önderliğinde bir müzik dinletisi gerçekleştirildi. Sempozyum açılış töreni, katkı sunan kurum ve kişilere teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.

Haber-Fotoğraf: Eylem Tuna Çoban